Färglös av Chris Wooding

”Hur långt kan du gå för att rädda någon du älskar?”

färglös

Jed lever i ett samhälle där forskarna har uppfunnit ett serum som kan uppväcka mäniskor från döden. Men det finns biverkningar med serumet, nämligen att när man vaknar upp så har man förlorat alla pigment och man har inget behov av att andas.

Serumet fungerar bara på människor som har rätt blodgrupp och den gruppen är liten, vilket har resulterat i att dem som inte kan ta det hatar existensen av de personerna som återvänt och gör allt för att livet ska bli ett helvete för dessa människor. Återvändarna kallas, bland mycket annat, Färglösa. Deras rättigheter och tillhörigheter tas ifrån dem och dem måste genomlida både psykisk och fysisk misshandel.

Jeds hat mot de Färglösa är starkt, men anses som något normalt. Han tvekar inte att misshandla sin klasskamrat både psykiskt och fysiskt på grund att han är en färglös. Men efter en olycka förändras hela hans världsbild.

Jag tycker att Chris lyckas med en bra och intressant skildring om utanförskap, mänsklig avundsjuka och vad konsekvenserna kan bli av ett starkt hat. Han målar upp en skrämmande värld som tyvärr inte är så olik vår egen.

Det jag gillar med denna lättlästa bok är att  även då texten är både enkel och stor, så är berättelsen i sig väldigt intressant och inte alls barnslig. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.