14 av Alexandra-Therese Keining

En spännande och skrämmande nagelbitare om fem tonåringar som bär på varsin hemlighet som jag fick äran att ta del. Deras sorg, förtvivlan, längtan och sårbarhet skär i mitt sinne och får mig stundvis att vilja skrika av ilska och frustration.

14_1

”Två människor. En liten och en stor. De sover sked på ett golv. De ligger tätt intill varandra. Balkongdörren står lite på glänt. Kalla vintervindar smiter in längs golvet. De leker med deras hår och blåser bort de sorgsna maskerna över deras ansikten.

En trettonåring som snart ska fylla fjorton vaknar mitt i en dröm. Stormande hav med skummande vågor hörs avlägset från snäckan vid hennes öra. Precis som hon har blivit lovad.

En annan fjortonåring har inte kunnat sova på hela natten. Hon står vid sin pappas säng. Hatet skär i hennes ögon. Hans ord har väckt ett raseri så övermäktigt att hon inte vet vad hon ska göra med det. I hennes hjärta har ett sår börjat blöda och det gör ont på ett sätt som hon aldrig har känt förut. Det kommer att bli ett ärr där inne. För hjärtat kommer ihåg allt.

I den kalla skogen går en fjortonårig pojke med ett bylte i sin famn. Han huttrar så han skakar. Ett avlägset vrål ekar plötsligt genom det tysta. Hans händer kramar hårdare om det han har i famnen medan de små fina håren på hans armar reser sig.

I samma skog hänger en pojke upp och ner i ett träd. Morgonens bleka ljus fläckar hans kropp där det når fram genom grenarna. Ansiktet är svart av färg med röda fläckar av torkat näsblod. Tejpbiten över munnen gör det svårt att andas. Han vill skrika inte mer nu. Snälla. Inte mer.” – omarbetat stycke från boken.

Boken började spännande på en gång. Andra kapitlet gjorde mig lite förvirrad då Alexandra-Therese skiftade snabbt mellan karaktärerna. Det krävdes att jag hade tungan rätt i mun. Som tur var så var kapitlen korta och berättelsen började på riktigt efter andra kapitlet.

Jag tycker att hon skriver skickligt fram en mörk berättelse om händelser som är väldigt verklighetstrogna. Händelser som påverkar mig djupt. Språket är enkelt och beskrivningarna poetiska vilket resulterar i att berättelsen blir ännu djupare.

En spännande och skrämmande nagelbitare. Blev positivt överraskad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.