Det sextonde året av Kim Liggett

Sextonåriga Tierney lever i ett dystopiskt samhälle där kvinnan inte har några rättigheter utan bara skyldigheter. Om hon inte följer lagar och regler samt vet sin plats straffas hon hårt.

Varje år måste alla sextonåriga kvinnor leva avskilt på en ödslig plats i skogen långt ifrån samhället. Där ska de göra sig av med kraften som kan locka vuxna män ur deras sängar, få unga pojkar att förlora förståndet och driva hustrur till vansinne av svartsjuka. De måste släppa ut denna magi i naturen innan de tillåts att återvända till samhället renade och redo för äktenskapet. Ingen får prata om vad som händer under detta år som kallas för Nådeåret. Det alla däremot vet är att Nådeåret kan driva vem som helst till vansinne och det är inte alla som kommer att överleva.

Jag hade svårt att sluta läsa denna dystopi. Den var stundvis både rå och väldigt skrämmande. Det fanns egentligen ingenting överraskande och den var bitvis lite förutsägbar. Men eftersom den var välkomponerad så var det inte nämnvärt störande. Det fanns hela tiden ett driv som fick mig att fortsätta läsa. Jag hoppas att detta var bara första delen i en serie då jag verkligen vill veta mer 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.