Avblattefieringsprocessen av Zulmir Bečević

”Du kan inte gömma dig för processen och man lämnar inte den ostraffat, för du blir aldrig färdig med processen utan det är processen som blir färdig med dig.”

avblattefieringsprocessen.Zulmir

Boken börjar med att jag får lära känna Alen som bor hos en fosterfamilj efter att hans pappa hamnat i fängelse. Alen trivs inte hos familjen och vardagen i skolan är turbulent.

När han fyller femton år förändras hans tillvaro drastiskt till ett ännu sämre läge. Det styrande partiet har beslutat att alla andra generationens svenskar som har fyllt femton år ska genomgå en så kallad Avblattefieringsprocess. Målet med processen är att deltagarna ska fånga svenskheten och bli ”försvenskade”.

I processen får Alen lära sig att bland annat hur man tar hand om ett hem, köar på banken, bastar på ett svenskt vis osv…

Men vad är svenskhet egentligen och kan man fånga den?

Jag tyckte att det var en intressant diskussionsroman. Zulmirs språk är rappt, full av satir och tempot är högt vilket gjorde boken lätt att läsa.

Det fanns några roliga episoder i boken, men mitt skratt fastnade som en klump i halsen och lämnade en bitter eftersmak.

En klart läsvärd bok som väckte en del tankar hos mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.